Erik Nyström
SEN00014

Bild 14
av 233

Erik Nyström1895-08-04 — 1965-07-25Gävleborg, Söderhamn, LjusneSörljusne
Kommande funktion

Lars Jonsson med häst och kärra.
Bilden är tagen utanför Rostugnen vid Järntorget på Söder, byggnaden finns ej idag.

Flera personer har minnen av Lars Jonsson omkring slutet av 30-talet. Lars Jonsson hade varit dräng hos Johan Melin på gården Per-Jans i Norrljusne. Per Blom och Karin Blom som varit arrendatorer i Sörljusne, tog över Johan Melins arrende i slutet av 30-talet och fick då även ta över drängen, Lars Jonsson.
Arrendatorn på Per-Jans var ålagd latrintömningen/slasktömningen i Ljusne och det var drängen Lars Jonsson som hade den arbetsuppgiften. I en stallbyggnad vid Stallbacken på Söder, hade Lars Jonsson hästkärran och andra verktyg, matsal fanns ovanför.
Varje hushålls slaskhink tömdes i runda höga tjärtunnor. Lars Jonsson körde tunnorna med häst och kärra, (sittande på locket på tunnan). Det skvimpade och skvätte på vägen ned till kajen på Söder, där tippades innehållet ut i Ljusnans utlopp, till glädje för måsarna.
Karin Blom, arrendatorns hustru, var väldigt generös och snäll, hon skickade matsäck med Lars Jonsson, när han skulle köra slask-kärran i Ljusne, smörgåsar med ost och korv. Detta fick några småpojkar på Söder nys om och när Lars Jonsson körde på norrsidan passade dom på att nalla av hans matsäck, men försökte göra det så att det inte skulle märkas. Pojkarna hade aldrig ost hemma och njöt i fulla muggar. Lars Jonsson märkte säkert stölderna, men sa aldrig något, han var jättesnäll.
(Även Kalle Karlsson från Mygghålet har skött slasktömningen, han körde då på Söder.)

På grund av sitt extraknäck kallades Lars Jonsson i folkmun för "Skit-Lars".

Kanske hade Lars uppgiften som slasktömmare redan då kortet togs omkring 1920.

Uppgifter från Karl-Erik Nyström/Ellen Lind/Inga-Britt Söderlind.

c:a År 1920VerksamhetMan, Häst, Tegelbyggnad, Kärra, Garagedörr
Glasplåt9.0 x 12.0 cm
SEN00014Söderhamns kommunSörljusnePrivata ArkivErik Nyström
  • Eventuella övriga upplysningar
Hjälp oss att komplettera, klicka här