Rådströms Arkiv
PSB00013

Bild 13
av 71

Ej registrerad
Kommande funktion

Gustav Rådström var mångkunnig. På teknikens område blev han inte bara en skicklig urmakare. Han var också en pionjär på radioområdet när den tidens sensation drog fram över världen i början av 1900talet.
Vid sidan av urmakeri och biobranschen gav sig unge Gustav på konststycket att bygga en egen radioapparat, som blev den första i Söderhamn 1921. Den tog in musik ifrån Aberdeen i Skottland. Vilket var en sensation på den tiden, då några svenska sändningar i etern ännu inte fanns.
När Sverige började sända och licens erfordrades fick Gustav en sådan utfärdad av regeringen, undertecknad av en minister. Det var den första radiolicensen i Söderhamn och den donerades på 1950talet till Sveriges Radio i vars samlingar den ingår.
Jämsides med biografägarskapet sålde Gustav radioapparater, dels från egen butik dels genom att fara omkring på motorcykel i Söderhamnstrakten och nasa apparater. För att nå hygglig ljudkvalitet måste han ibland klättra upp i trädtoppar och sätta fast antennen. Men för vige Gustav var det inget problem.

1920-talet
PSB00013Söderhamns kommunSöderhamnPrivata ArkivRådströms Arkiv
  • Fotograf
  • Eventuella övriga upplysningar
  • Motivkategori
  • Ämnesord
Hjälp oss att komplettera, klicka här